2015 – ‘Lange Lies Lange Jan – mei ’15

De theatervoorstelling Lange Lies Lange Jan van de in 2012 overleden Jeroen Willems wordt in kader van M2015 opnieuw opgevoerd. (oorspronkelijke tekst van: http://www.m2015.nl/nl/programma/première-lange-lies-lange-jan)

Acteur Jeroen Willems (1962-2012) vond de mijnwerkersvrouwen een onderbelichte groep in alle verhalen over de Zuid-Limburgse mijnstreek, waar hij opgroeide. Besloot hen te eren met een theatervoorstelling. Met steun van het professionele toneelgezelschap ZT Hollandia en dramaturg Paul Slangen maakte hij de voorstelling ‘Lange Lies Lange Jan’, waarvan de naam verwijst naar de schoorstenen van de voormalige Heerlense mijn Oranje Nassau I.

Hij baseerde de vertelling op gesprekken die hij had met mijnwerkersvrouwen. De productie beleefde onder Jeroen’s regie in 2001 vele uitverkochte opvoeringen in het toenmalige Patronaat aan de Sittarderweg te Heerlen. De regionale en landelijke pers was lovend. Jeroen bouwde als acteur een indrukwekkende carrière op, landelijk en internationaal. In december 2012 overleed hij plotseling aan een hartstilstand. Er waren toen al plannen gemaakt om in het kader van het Jaar van de Mijnen 2015 (dan wordt herdacht dat 50 jaar eerder het besluit werd genomen de Limburgse kolenmijnen te sluiten) ´Lange Lies Lange Jan´ een reprise te geven. Dat gaat alsnog gebeuren op dezelfde locatie als in 2001. Het pand is inmiddels verbouwd tot permanent theater, het Cultuurhuis Heerlen (6 t/m 8 mei 2015 ) en daarna gaat de voorstelling naar het Sevagram Parkstadtheater .

Lange-Lies-Lange-Jan-Stichting-Mijn-Cultuur-foto-Ben-van-Duin-435x300 LangeLiesLangeJan-StichtingMijnCultuur-08 LangeLiesLangeJan-StichtingMijnCultuur-07 LangeLiesLangeJan-StichtingMijnCultuur-06 foto’s Ben van Duin